Twee fantastische weken

04-08-2016 21:05

Voor de sluiting gaf Hans Böhm uitleg over het toernooiprobleem gecomponeerd door Yochanan Afek. Dat probleem bleek nog zo veel laagjes te hebben dat het pas ter plekke, door iemand in het publiek, definitief werd opgelost. Maar gaandeweg het toernooi waren er ook acht goede oplossers geweest. Van hen wonnen Kees Stap en (jazeker) Jasper en Henk-Jan Beukema een prijsje.

In zijn slotspeech uitte toernooidirecteur Ap Lammers grote tevredenheid over het verloop van het toernooi, dat met 488 deelnemers de geleidelijke stijging heeft voortgezet. Hij dankte alle medewerkers en sprak de hoop uit dat alle aanwezigen - en nog een paar meer - volgend jaar terugkeren voor de 49e editie. Speciale vermeldingen had Ap Lammers voor Guust Homs, die dit jaar voor de 25e maal arbiter was, en voor deelnemer Rens ter Veen, die voor de 45e keer meedeed. 

KNSB-bestuurslid Jan Stomphorst dankte namens de bond ook de vrijwilligers en de sponsors, en zei er rekening mee te houden dat volgend jaar de 500 net niet worden gehaald. "Dan is het des te mooier als dat in 2018, bij het 50e toernooi in deze gemeente, wel gebeurt." 

Directeur Jeroen Smoorenburg van stersponsor Condigne zei: "Ik heb dit toernooi vanaf dag 1 gevolgd en het waren twee fantastische weken!" Hij deelde de prijzen uit aan winnaar Jurgen Wilsch (Reservegroep C, 7½ punt), Iris Roelofs (B - 7 punten) en John Markus, die in de A-groep de slotpartij scherp had opgezet en zo winnaar werd met eveneens 7½ punt.

 Vervolgens overhandigde Smoorenburg ook de prijzen aan de acht hoogst geëindigden in de Open groep:
1. Chanda Sandipan (7½ punt)
2. Erwin l'Ami en Igor Khenkin (7)
4. Viacheslav Ikonnikov, Daniel Hausrath, Debashis Das, Roeland Pruijssers en Willy Hendriks (6) 

In een korte slotspeech prees Chanda Sandipan de organisatie van het toernooi. Hij had genoten van zijn partijen - "most of them were hard-fought" en hoopte nog eens terug te komen. Hij kan een uitnodiging tegemoet zien! 

Tot slot reikte Erika Sziva van Schaakhuis De Beste Zet de vrouwenprijs uit. De 150 euro werden gedeeld door de 17-jarige Maaike Keetman, die in de Open groep op 50% eindigde (met 7 remises!). Hopelijk heeft ze volgend jaar voldoende Elo (2200 punten) om aan het NK deel te nemen. De tweede winnares was Iris Roelofs, de 20-jarige die de A-groep won. Erika Sziva zei blij te zijn met de instelling van deze prijs, die een traditie is geworden. "Ik ben ook blij dat er weer meer dames mee hebben gedaan. Vandaag waren er zelfs vijf heren die ook mee wilden dingen voor de prijs!"

Op de dag dat dat lukt, zal de vrouwenemancipatie voltooid zijn.

 

Peter Boel

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.