Smakelijke verhalen

25-07-2016 22:30

Smakelijke verhalen

Jeroen Smoorenburg, directeur Condigne

Foto's opening

Toernooidirecteur Ap Lammers heette een groot gezelschap welkom op het eerste Condigne Open NK Schaken, het 48e toernooi in de gemeente Rheden en het 38e in Dieren. Vorige week werd in de bovenzaal al het Senioren- en Veteranenkampioenschap gehouden, met 118 spelers. Vandaag zaten er in diezelfde zaal ruim 130 deelnemers aan de traditionele 'zesrondigen'. Lammers is een man van de geleidelijke progressie, en hij meldde met genoegen dat het totale aantal aanmeldingen weer licht is gestegen: 458 tegen 432 vorig jaar bij de opening, en daar komt de komende dagen hopelijk nog wat bij. "Zo gaat het goed richting het 50e kampioenschap in Rheden. En dat wordt een knaller." Lammers benadrukte dat Dieren na al die tijd nog steeds een echt schaakdorp is: "Home to all the chess players in the world".

De burgemeester van Rheden, Petra van Wingerden-Boers, complimenteerde het organisatiecomité met de opwaartse trend: "Het gaat toch best snel", zei ze. Zij verheugde zich dat de volgende spreker ook een vrouw was en bovendien een sterk schaakster. "Ik bridge veel, en er zijn veel parallellen. Ooit zal ik ook schaken leren", kondigde zij aan, alvorens iedereen een prachtig toernooi toe te wensen en Dieren en de gemeente Rheden opnieuw op de kaart te zetten.

Die volgende spreker was de nieuwe KNSB-voorzitter Marleen van Amerongen, die heel wat stappen heeft gezet in Sporthal Theothorne. "Dieren heeft een plekje in mijn hart", zei Van Amerongen. "Toen ik twaalf, dertien was speelde ik hier al. Ik zat toen een afgebroken partij te analyseren en een grootmeester, Alonso Zapata, kwam bij me zitten om me te helpen. Dat eindspel heb ik op een grootmeesterlijke manier gewonnen!" Later nam Van Amerongen ook deel aan het NK dames, dat midden in de zaal werd gehouden. "Dat was echt aapjes kijken. Op een gegeven moment stond daar ineens een oud-kamergenoot van mij, van wie ik wist dat hij niet schaakte. Hij kwam speciaal voor mij, en hij is nu mijn man."

Van Amerongen meldde dat zij zich sterk wil maken voor door de bond georganiseerde evenementen, en ook om kinderen veel met het spel kennis te laten maken. Dus als er veel kinderen naar Dieren komen om te spelen, zal zij dubbel blij zijn. "Ik gaf laatst een online cursus schaken aan kinderen en het was fantastisch om te zien hoe sommigen van hen ineens gingen 'vliegen'." Zij kondigde verder aan volgend jaar een potje te willen schaken met burgemeester Van Wingerden-Boers. En die afspraak staat.

Algemeen directeur Jeroen Smoorenburg van stersponsor Condigne, met wie het toernooi in februari en overeenkomst sloot voor drie jaar, legde haarfijn uit wat zijn bedrijf heeft met dit toernooi. "Wij zijn idolaat van testen", zei Smoorenburg. Zelf is hij ook een schaker, en hij weet dat voorbereiding bij ons spel uiterst belangrijk is. "Weten wat je tegenstander doet, hoe hij gaat reageren, wat zijn sterke en zwakke punten zijn." Een soortgelijke analyse maakt Condigne ook van zijn klanten, maar dan niet om hen in de pan te hakken maar om hen een zo goed mogelijke service te leveren. Geen speld tussen te krijgen! En met zo'n scherpe voorbereiding kan het niet anders of we gaan deze drie jaren nog mooie dingen meemaken.

Dat het Open NK in 1969 in de gemeente Rheden landde had veel te maken met de bemoeienissen van wijlen Henk Wille. Diens zoons Erik en Ruud zijn nog steeds nauw betrokken bij het toernooi, en moeder Wille is nog steeds een regelmatig bezoekster. Ruud speelt bijna elk jaar mee (helaas is hij dit jaar in verband met drukke werkzaamheden verhinderd), Erik was jaren betrokken bij de organisatie en verslaat het toernooi nu nog dagelijks in de Gelderlander.

Erik Wille vertelde over die beginperiode met vader Henk, liet daarbij een aantal foto's zien en doorspekte zijn verhaal met vele smakelijke anekdotes, over spelers als Jan Timman, Hans Böhm, Roy Dieks en de legendarische Emil-Jozef Diemer, verhalen die velen verbaasd deden staan en herinneringen opriepen bij de oudere genodigden. "Het is nog steeds een prachtig toernooi", besloot Wille. "Groot gemaakt en gehouden door al die mensen die zich ervoor hebben ingezet. En Ap Lammers doet het helemaal in de geest van mijn vader. Ik zou zeggen: niet te bescheiden doen - op naar de 600 deelnemers in 2018!"

Na die ambitieuze woorden volgde de loting, waarbij burgemeester Van Wingerden-Boers en KNSB-voorzitter Van Amerongen elk een stuk achter hun rug hielden. De nummer één van de ranglijst, Erwin l'Ami, koos de hand van de burgemeester en dat leverde hem wit op in zijn eerste partij morgenmiddag. En zoals de grootmeester wist te melden: dit wordt zijn 109e partij in Dieren. Al die simultaanpotjes niet eens meegerekend!

 

Peter Boel

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.