Hangouders

02-08-2016 17:05

De Stamtafel in Grand Café Theothorne is elke dag goed gevuld. Er heeft zich een gezelschap gevormd van ouders van schakers die beneden in de sporthal bezig zijn. Hangouders, is de term die een andere schaakouder ooit introduceerde.

In Dieren zijn het San, de moeder van Siem van Dael (Open groep); Annie, moeder van Zyon Kollen (Open); Henk-Jan en Isabel, ouders van Stefan (Open), Chris (A), Constantijn (C) en Jasper (vierkamp) Beukema; Ilya, moeder van Erwin Kalle (A) en Annemie van Meegen, moeder van Ruud (Open). Hun kroost rangeert in leeftijd van 11 (Constantijn Beukema) tot 20 jaar (Stefan Beukema, Ruud van Meegen, Zyon Kollen).

De zes ouders 'hangen' samen in het Grand Café. En anders gaan ze even winkelen. "Er is hier heel veel ruimte, je kunt overal parkeren, de winkels zijn vlakbij", zeggen San van Dael en Annie Kollen. "En zodra je hier dit complex binnenkomt heb je echt een zomergevoel", vult Henk-Jan Beukema aan. De Beukemaatjes verblijven in het ABK-huis, waar ook veel andere schakers zitten. Annie en Zyon Kollen rijden op en neer van Boekelo: "Zyon gaat vaak alleen naar toernooien en rijdt zelf ook wel, maar ik heb momenteel de tijd en voor hem is het wel relaxed zo." San van Dael heeft anderhalf uur rijden per dag er wel voor over. "Ik vermaak me hier prima."

Ze brengen vele uren aan de stamtafel door. Dat zijn ze wel gewend van andere schaaktoernooien waar ze elkaar ook vaak tegenkomen. Ilya Kalle en Annemie van Meegen zitten te haken, maar erg veel is er nog niet uit hun vingers gekomen. Er is geen haat en nijd onderling. "Zelfs niet tussen ons", zeggen Isabel en Henk-Jan Beukema, beiden geboren in Nederland maar al vele jaren wonend in Schoten (bij Antwerpen) in België.

San van Dael en Annemie van Meegen werpen elkaar af en toe een quasi-vijandige blik toe over de tafel, want hun zoons spelen vandaag tegen elkaar. "We hadden ze net zo goed op het pontje tussen Kessel en Reuver kunnen laten spelen." De Van Daels wonen in het Limburgse Reuver, de Van Meegens in Kessel, twee kilometer verder in Limburg.

Zijn ze fanatiek bij het supporteren van hun kinderen? Dat valt reuze mee. Ilya Kalle en Annemie van Meegen schaken zelf niet. De anderen wel, maar zij lopen slechts af en toe de zaal binnen om te kijken hoe 'de koppies erbij staan'. "Voor de rest zijn we vooral faciliterend voor hen", zegt San van Dael.

"Bij ons is Constantijn het fanatiekst - in het oplossen van puzzels", zegt Isabel Beukema. De familie is kampioen-oplossen en sleept zo vele consumptiebonnen in de wacht. "We hebben er ook nog eentje verdiend door Erwin Kalle over te halen om aan dit toernooi deel te nemen", zegt Isabel. "Het is de eerste keer, maar we komen vast terug", kondigt Ilya Kalle aan.

Nu ze het toch over consumptiebonnen hebben: alle zes de ouders zijn het erover eens dat ze voor zo veel sfeer in het Grand Café zorgen dat ze er nog wel een paar extra hebben verdiend. Ze nemen er alvast een kopje koffie op. Proost!

 

Peter Boel

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.