Tweede Kans

20-07-2015 22:20

In de schaaksport krijg je altijd een tweede kans. Dat was de fraaie boodschap die ChessQueen Lisa Schut haar gehoor meegaf tijdens de opening van het Open NK Schaken.

Deze boodschap gaat ook een beetje op voor het toernooi zelf, want na een toch wat zorgelijke periode is onder leiding van Ap Lammers de weg omhoog weer ingeslagen. De toernooidirecteur, zelf woonachtig in Dieren en alomtegenwoordig bij de voorbereiding, had vandaag weer genoten: "Je begint met een lege zaal en je ziet het toernooi op zo'n dag groeien", zei Lammers. "Ik ben weer heel enthousiast. Zeker als ik zo'n 8- of 9-jarige jongen zie analyseren, zie nadenken over wat hij doet." Hij heette iedereen welkom, en stelde het toernooicomité voor aan de aanwezigen: hoofdarbiter en duizendpoot Koos Stolk, perschef Peter Boel, penningmeester Wilfred Smit en KNSB-bestuurslid Jan Stomphorst, plus de aanwezige arbiters Guust Homs en Gerard van der Graaf.

Burgemeester Petra van Wingerden-Boers had in het verleden wel eens iets gebromd over weinig dames in het toernooi. "Ik vind het geweldig dat jullie dit hebben opgepakt en van de activiteiten van ChessQueens een onderdeel van dit toernooi hebben gemaakt." Verder noemde zij de aanwezige topgrootmeester Erwin l'Ami een ikoon van onze sport, waar deze "een beetje verlegen" van werd. Met zulke publiekstrekkers groeien de aantallen deelnemers ook weer - "het is heel knap dat jullie nu weer in de richting van de 450 of 460 spelers gaan", zei de eerste burger van de gemeente Rheden, die Dieren vandaag ook al in het nieuws zag komen in verband met de heropening van de Gazellefabriek. Mevrouw Van Wingerden-Boers dankte de sponsors en de betrokken vrijwilligers die dit toernooi mede mogelijk hebben gemaakt.

Secretaris Arthur Rongen van de KNSB trok parallellen tussen de schaaksport en de bridgesport - waar overigens burgemeester Van Wingerden-Boers ook bij is betrokken. "Om een potje te schaken of te bridgen hoef je geen lid van een bond te zijn, dus is het soms lastig mensen aan te trekken. Wij hebben nu een nieuw programma, Chessity, gestart, voor kinderen van vier, vijf jaar op scholen. We hebben nu dik 250 proeftuinen uitgezet en dat heeft al heel wat opgeleverd. Zo vechten we tegen de vergrijzing van onze sport." Dat het Open NK het hoofd weer heeft opgeheven noemde Rongen "een voorbeeld voor het hele land. Het is een mooi toernooi met een stel goede sponsors en ik vertrouw erop dat jullie dit nog jaren zullen volhouden." Hij wenste organisatie en deelnemers "goed weer, maar niet te bar."

Hierna gaf Lisa Schut, één van de vijf ChessQueens, een korte lezing. Lisa, die momenteel in Rotterdam studeert, was elf jaar geleden - op piepjonge leeftijd dus -  al aanwezig op dit toernooi in Dieren met haar ouders en zus Donna, die ook schaakten. "It's wonderful to be back", sprak ze in haar eerste taal. Eerst presenteerde Lisa een partij die ze speelde in het wereldkampioenschap tot en met 18 jaar, waar ze tot de favorieten behoorde. Ze kwam slecht uit de opening, maar moest toch winnen. "Toen ik echt vreselijk stond heb ik tegen mezelf gezegd: nu ga je een stukje lopen en als je terugkomt, laat je haar zien dat je de betere speelster bent." En toen haar tegenstander verzwakte, lukte het haar zowaar de partij op elegante wijze te winnen. "In het schaken moet je bij elke zet blijven opletten", zei Schut. "Alles kan veranderen, en dus krijg je altijd een tweede kans. Als je blijft vechten, komt die kans altijd."

Na deze behartenswaardige boodschap vertelde zij over ChessQueens, het team van vijf topdames dat de schaaksport wil bevorderen onder het vrouwelijk deel van de Nederlandse bevolking. Haar generatiegenoot Anne Haast, die vorige week Nederlands kampioene werd, kent ze al een jaar of tien, Zhaoqin Peng is qua schaakkracht en mentaliteit een groot voorbeeld voor Lisa. Tea Lanchava en Bianca de Jong-Muhren zijn ook gedreven en enthousiaste collega's die kunnen bogen op een geweldige schaakcarrière. "Wij hebben na de Olympiade in Tromsø, waar we tiende werden, afgesproken samen te gaan werken, te trainen en beter te worden. In het komende Europees kampioenschap willen we bij de top-8 eindigen en ons plaatsen voor het wereldkampioenschap", vertelde Schut. "We zijn heel blij met de steun van het Open NK."

Tenslotte verrichtte Lisa Schut de loting voor het toernooi met de als nummer één geplaatste Erwin l'Ami. Deze kwam net terug van de bruiloft van zijn collega Anish Giri bij Tbilisi in Georgië: "Ik had bijna de loting en de eerste ronde gemist, want mijn vlucht werd geannuleerd", meldde L'Ami. "Gelukkig hebben we het op kunnen lossen, ik ben vannacht teruggevlogen." Er was geen jetlag zichtbaar bij de ervaren reiziger, en zonder blikken of blozen trok hij de witte kleur voor de eerste partij morgen. Arbiter Guust Homs vroeg nog aan L'Ami of je op topniveau ook nog wel een tweede kans krijgt. "Jazeker", zei L'Ami. "Kijk maar naar wereldkampioen Magnus Carlsen, die ook niet altijd goed uit de opening komt en toernooien soms slecht begint." En wij zijn er zeker van dat we er in dit toernooi ook voorbeelden van zullen zien.

 

Foto's opening

Peter Boel

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.