Parnali Dharia: jong en ambitieus

24-07-2015 14:32

Een vrolijk nieuw gezicht in het Open NK is dat van de 17-jarige Indiase Parnali Dharia. Maar achter haar vriendelijkheid (“Dit toernooi is geweldig georganiseerd!” is het eerste dat ze zegt) schuilt een enorme ambitie: “Ik wil binnen twee jaar vrouwengrootmeester worden, en in dit toernooi wil ik 50 Elopunten winnen. Mijn k-factor is 40, dus dat moet lukken.” Bij de start van het toernooi staat de teller op 2056.

Parnali reist met haar vader Satej drie zomertoernooien af dit jaar. Na Dieren bezoeken ze het Hogeschool Zeelandtoernooi in Vlissingen, en daarna gaat het verder naar de Letse hoofdstad Riga. Vorig jaar heeft ze al toernooien in Griekenland en Bulgarije gespeeld. Vader Satej begeleidt haar voor het moment nog op haar schaakreizen. "Mijn vrouw en ik werken beide als consultant. Zij werkt nu in India, ik kan ook op een afstand werken, dus dat doe ik nu en dan hier." Ze verblijven in Dieren in een bed&breakfast.

Het gezin komt uit de wereldstad Mumbai. Net als elders in India is het schaken daar zeer populair. Op vele scholen is het al een vak, en het land brengt de laatste tijd enorm veel nieuwe grootmeesters voort. Een bekende grootmeester van de wat oudere generatie in Mumbai is Praveen Thipsay. Veel sterke spelers, zoals de hier in Dieren welbekende Deep Sengupta, combineren het bestaan van een schaker met werk; dan spelen ze in de zomer heel Europa plat. Parnali studeert bedrijfskunde. Gevraagd of ze ook wel profschaker zou willen worden, zegt ze: "Ja, ik wil allebei! Een baan en profschaker worden. Ik weet niet zeker of ik van schaken zou kunnen leven", zegt ze erbij. Maar op haar 17e is ze al internationaal vrouwenmeester.

Een groot voorbeeld voor haar is de legendarische aanvalsspeler Michael Tal. "En Vishy Anand natuurlijk!" De voormalige wereldkampioen, die de laatste tijd weer geweldig speelt, is en blijft een nationale held, en een idool van elke schaker in India. En dus ook van deze jongedame. Uit haar eerste drie partijen in het Open NK heeft ze, tegen sterke opponenten, twee remises gepeurd. "Maar er komen nog zes ronden!" lacht Parnali Dharia.

Door Peter Boel

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.