Laatste toernooi in Nederland?

23-07-2015 16:35

De familie Loutragotis

In onze twee zesrondige toernooien zijn drie kleine Griekse jongens een opvallende verschijning. Dimitrios (15), Paris (14) en Marios (12) Loutragotis zijn samen met hun moeder Sophia in Dieren. De oudste twee spelen in het Zesrondig-1, de jongste in het Zesrondig-2. Sophia vertelt dat het voorlopig hun laatste activiteit in Nederland is. "Volgende week gaan we terug naar Griekenland." Dat is een vrij opvallende move in deze tijd... maar Sophia vertelt dat ze er na drieëneenhalf jaar in Nederland (ze woonden in Westerbeek bij Boxmeer) achter is dat het schoolsysteem in Griekenland praktischer voor hun zoons is: "De aansluiting van de middelbare school naar de universiteit is simpeler: als je in Griekenland slaagt met goede cijfers, kun je overal naartoe. Dus wie weet komen we daarna wel weer terug naar Nederland!"

De twee oudste telgen, Dimitrios en Paris, schaken al vanaf hun zesde, zevende, en ze zijn ambitieus: "Ze willen grootmeester worden. Marios is gaan schaken omdat hij er toch steeds bij was bij toernooien. Hij krijgt nu les van Boris Friesen en wordt al beter. De twee oudsten krijgen training van Jeroen Bosch. Zij hebben dit jaar allebei een nationale titel veroverd bij het rapidtoernooi in Eindhoven." Bosch zelf, die vandaag als toeschouwer aanwezig was, noemde dat "een hele prestatie. Die jongens hebben talent. Alleen Paris moet nog leren wat meer op zijn handen te gaan zitten voordat hij een zet doet."

Ook in Griekenland is er een toekomst voor de jonge schakers, verwacht Sophia. "Er zijn veel toernooien en goede trainers, uit Rusland bijvoorbeeld. We gaan terug naar een plaatsje vlak bij Athene, waar we vandaan komen. Dan ben ik weer bij mijn vrienden. Ik ben het land, het mooie weer en de zee toch wel gaan missen. Van Nederland zullen we de vrijheid missen. De kinderen kunnen hier gewoon de straat op, vriendjes opzoeken."

Of het euro's of drachmes worden in haar geboorteland, dat is nog even de vraag. "Maar mijn inkomen komt uit Griekenland, en in Nederland zou ik met drachmes toch niet ver komen..."

Aan het eind van de middag komen moeder en haar drie zoons terug voor de foto. Ook Marios heeft zijn eerste partij gewonnen. Van deze drie gaat de schaakwereld vast nog wel meer horen. Alleen... waarvandaan?

 

door Peter Boel

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.