Jeugd en vrouwen luisteren Open NK Schaken op

25-06-2015 11:05

door Peter Boel

Jeugd en vrouwen luisteren Open NK Schaken op

ChessQueens

DIEREN - Met de gebroeders Jorden en Lucas van Foreest heeft het Open NK Schaken in Dieren (20-30 juli) twee van de allergrootste schaaktalenten van Nederland in huis gehaald. Gerichte wervingsacties van het toernooicomité hebben ook meer vrouwelijke deelnemers opgeleverd. Daar zit echter slechts één Nederlandse bij, de overige speelsters komen uit het buitenland.

Het Open NK is altijd aantrekkelijk voor ambitieuze jeugdspelers. Jorden en Lucas van Foreest hebben al diverse keren meegedaan, maar dit jaar zijn ze zo sterk geworden dat ze het de zeven grootmeesters in de hoofdgroep, inclusief de toppers Erwin l'Ami, Dimitri Reinderman en regerend open kampioen Viacheslav Ikonnikov, moeilijk kunnen maken.

Er doen nog meer sterke jeugdspelers mee. Uit België komt Stefan Beukema, die al FIDE-meester is, en zijn jongere broer Jasper, en uit Duitsland Valentin Buckels. Talentvolle spelers uit Nederland zijn onder meer Robin Lecomte, Thomas Beerdsen (ook al FIDE-meester), Casper Schoppen, Liam Vrolijk en Maaike Keetman. Zij zullen proberen om tegen een keur aan Nederlandse en buitenlandse spelers normen te scoren voor een meestertitel.

Maaike Keetman gaat in de toekomst hoge ogen gooien bij het vrouwenschaak, en in Dieren zal ze haar best doen om de prijs in de wacht te slepen voor de meest opvallende prestatie van een dame. Die prijs, à 150 euro, wordt uitgeloofd door Schaakhuis De Beste Zet van voormalig kampioene Erika Sziva. Maaike zal in de Open Groep concurrentie krijgen van een stel sterke speelsters uit het buitenland: internationaal meester Anna Zozulia uit België, vrouwengrootmeester Sabina Foisor uit de Verenigde Staten, Bita Bagheri uit Iran, en internationaal vrouwenmeester S Dharia Parnali uit India.

Yochanan Afek, grootmeester in de mooie kunst van de eindspelstudie, doet ook weer mee in het open kampioenschap. Hij heeft speciaal voor dit toernooi een speciale studie gecomponeerd, die hij bij de sluiting op donderdag 30 juli aan het publiek zal uitleggen. Het evenement staat verder in het teken van ChessQueens, een team van vijf vrouwelijke topschakers die het schaken in Dieren met verschillende promotieactiviteiten aan de man en vrouw gaan brengen.

 

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.