ChessQueens Zhaoqin Peng en Tea Lanchava maken van schaken een feest

31-03-2015 12:35

Op donderdag 26 maart kwamen Zhaoqin Peng en Tea Lanchava van het team ChessQueens naar Dieren om het schaken aan de man te brengen – en vooral aan de vrouw. Daarin slaagden de voormalige Nederlandse kampioenen met vlag en wimpel. In een simultaan tegen dertig leerlingen op Scholengemeenschap Het Rhedens scoorde juist een meisje als enige een vol punt: Quirine Naber uit Rozendaal.

ChessQueens Zhaoqin Peng en Tea Lanchava maken van schaken een feest

mogelijk gemaakt door Condigne

In de aula van Het Rhedens verzamelde zich een grote groep leerlingen om te kijken hoe hun vriend(inn)en het deden tegen de schaaksterren, die zich getooid hadden in oranje shirts met goudopdruk. Na een dikke anderhalf uur spelen moesten 28 tegenstanders - onder wie vijf docenten - hun koning omleggen. Alleen docent Patrick van Waardenburg snoepte Tea Lanchava een halfje af. Beide Chess Queens namen steeds uitgebreid de tijd om uitleg te geven aan hun tegenstanders. Peng speelde tegen een luidruchtig groepje bovenbouwers, en ze kreeg het voor elkaar om die mat te zetten op de velden d7, e7, f7, g7 en h7! Aan het eind van de sessie van Lanchava, die sterkere tegenstanders had en dus langer bezig was, bood Quirine Naber nog flink weerwerk. Toen Tea een bok schoot won Quirine met een slim trucje. "Ik stond wel een pion achter, maar mijn stelling was nog OK," zei de gelukkige winnares. "Toen maakte zij een fout en gaf ze meteen op."

 

Lanchava en Peng vertelden dat zij een speciale band hadden met de gemeente Rheden. In 1997 speelden ze beiden hun eerste Nederlands Kampioenschap in Rheden. Peng won en kreeg 500 gulden en een Gazelle-fiets. Zij had in China al wel leren fietsen; Tea in Georgië nog niet. Voor Peng was het de eerste van dertien Nederlandse titels. Tea won de titel in 2012.

De simultaan was de aftrap van het nieuwe schaakseizoen voor het Open NK. Die avond gaf Tea Lanchava in Zalencentrum Theothorne een lezing voor de lokale ondernemersvereniging DELS, in- en uitgeleid door voorzitter Willem van Arragon. De lezing werd goed bezocht. Na een openingsspeech waarin toernooidirecteur Ap Lammers het belang van het schaaktoernooi voor lokale en regionale ondernemers uiteenzette, gaf Ilse Coenen uitleg over de activiteiten van kinderevenementenbureau Feestmaatjes voor het Open Nederlands kampioenschap, vertelde Lanchava over haar schaakjeugd in Georgië. Als vertegenwoordiger van dat schaakgekke land veroverde ze twee wereldtitels bij de jeugd, en ze had goede inkomsten en zelfs privileges. Toen ze naar Nederland kwam werd dat anders: "Het doet me pijn als ik zie hoe schaken in Nederland te weinig wordt gewaardeerd", zei ze.

De stichting ChessQueens, waarvan ook huidig Nederlands kampioene Anne Haast, Bianca de Jong-Muhren en Lisa Schut deel uitmaken, wil daar iets aan doen door het schaken te promoten en voor wat meer glamour te zorgen in deze sport. Lanchava, die zelf ondernemer geworden is omdat ze in Nederland niet kan leven van het schaken, wees op vele eigenschappen van goede schakers waar ondernemers iets aan kunnen hebben, zoals beslissingsvaardigheid, concentratie en een goede voorbereiding. Hoewel sommige ondernemers de loop van de schaakstukken niet kenden, raakten ze toch geboeid en ze stelden een aantal vragen over het schaakleven, waarop Lanchava uitgebreid inging. De avond werd afgesloten met een simultaan door Peng, die na deze lange dag toch ook een half puntje moest inleveren: Bob Coenen maakte remise.

Het team van ChessQueens zal ook tijdens het Open Nederlands Schaakkampioenschap zelf, van 20 tot en met 30 juli, acte de présence geven in Dieren: met een lezing bij de opening, een commentaarsessie en een simultaan op de rustdag zondag 26 juli. In ruil daarvoor biedt het organisatiecomité hen een trainingskamp aan bij Polysport in Dieren.

Zie ook de fotoreportage

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.