Tjark Vos troeft snelschaaklegenden af

26-07-2014 15:41

De 18-jarige Tjark Vos heeft gisteravond het snelschaaktoernooi gewonnen. Het was een kwantitatief en kwalitatief goed bezet toernooi.

Tjark Vos troeft snelschaaklegenden af

Tjark Vos

Twee legendes van het Nederlandse snelschaken, Hans Böhm en Manuel Bosboom, namen deel en plaatsten zich wel voor de finalegroep, maar daar was het de jeugd die de dienst uitmaakte. Het ging tussen Vos en Thomas Beerdsen, en vlak daarachter zat Arthur Pijpers. Die had de voorronden zelfs met 9 uit 9 afgesloten, maar toen het er echt op aankwam moest hij hier en daar een puntje afgeven.

Het was, zeker voor diegenen die de jaren zeventig nog hebben meegemaakt, mooi om Böhm weer eens aan het werk te zien in een snelschaaktoernooi. Hij speelde zeer gedegen, maar natuurlijk wat minder scherp dan in zijn topjaren en hij bleef steken op 3 punten uit 7 partijen, net als OSBO-voorzitter Dirk Hoogland. Manuel Bosboom voerde vooral een komische act op, met bizarre zetten en grappen en grollen. Toch reikte hij nog tot 3,5 punt.

In de voorlaatste ronde viel de beslissing. Na vijf ronden stonden Vos en Beerdsen samen aan kop, een half punt voor Pijpers. Thomas Beerdsen, die houdt van avontuur op het bord, ging te ver in zijn experimenten tegen Vos en deze oogstte wat materiaal met snel en nuchter spel, zoals hij al de hele avond had gedaan. Daarmee kwam hij een half punt voor op Pijpers. Deze verloor echter in de laatste ronde van Beerdsen, terwijl Vos snel remiseerde met de lokale crack Otto Wilgenhof en daarmee kampioen werd.

De B-groep werd gewonnen door Nick Maatman met 5 uit 6. In deze groep kwam IM Yochanan Afek niet verder dan 2,5 punt, om maar even aan te geven hoe sterk ook deze groep bezet was.

 

Uitslagen

Foto's

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.