Honger naar schaakervaring

30-07-2014 14:10

Een opvallende delegatie van negen schakers uit het Turkse deel van Cyprus is neergestreken in Dieren. Hun coach en begeleider is Haluk Ramon Serhun (43), een energieke schaker/organisator die zelf drievoudig kampioen is van Turks Cyprus – voor de laatste maal in 2002.

Honger naar schaakervaring

Haluk Ramon Serhun

In Dieren heeft Serhun met 4 uit 7 in groep A tot nu toe het beste resultaat van zijn land. Een oudere teamgenoot van hem, Halil Tozaki, was twee keer kampioen van Cyprus. Hij staat nu op 3,5, evenals Evrim Karakas, de sterkste speler op papier. Jeugdspelers Arda Cayonlu, Necat Yazman (groep A) en Yagmur Aytacoglu (groep C) zijn hier vooral om waardevolle speelervaring op te doen. Evren Maner speelt ook in Groep C.

"Wij organiseren elk jaar een schaakreis naar een ander land, met een man of negen, tien", vertelt Serhun. "We zijn een keer naar Oostenrijk geweest, een keer naar Spanje, maar ook dichterbij naar Turkije en Griekenland. Het probleem in ons deel van Cyprus is dat er door de politieke situatie embargo's worden gehanteerd, waardoor het nogal moeilijk is om hier iets van de grond te krijgen op schaakgebied."

Op Cyprus wordt maar in twee klassen gespeeld. Toch is het enthousiasme voor schaken in het Turkse deel van hoofdstad Nicosia groot. De Nicosia Chess Club heeft meer dan honderd jeugdleden, naast de ruim twintig senioren. Een enorm aantal. Serhun en zijn mede-bestuursleden doen er alles aan om bekende spelers naar de club te krijgen, om te spelen en trainingen te geven: "Maar veel grootmeesters worden toch afgeschrikt door de politieke situatie. Gelukkig zijn er ook grootmeesters wie het puur om het schaken gaat. Zo hebben we Wassili Ivantsjoek al eens op de club gehad. Die heeft met ons gespeeld, getraind en simultaans gegeven. Dat was fantastisch." Als trainers voor talentvolle jeugdspelers zijn onlangs Mikhail Gurevitsj en Carolina Smokina aangetrokken.

Het geld voor dit soort activiteiten en ook voor de schaakreizen wordt bij elkaar geschraapt met contributie, wat lokale sponsors, en ook wat subsidie van de lokale regering. "Het valt niet mee, maar toch willen we volgend jaar weer een reis maken, naar Kroatië", zegt Serhun.

Zelf begon de coach/begeleider in Dieren met zes remises in groep A. Misschien omdat hij zo geniet van de ontspannen sfeer in Dieren: "It's brilliant here. Ik ben vaker in Nederland geweest en heb hier vrienden. De mensen zijn heel gastvrij. Wij logeren nu met zijn allen in de Bed&Breakfast van Constant Pos. Heel gezellig, we zitten vaak met zijn allen te barbecuen, analyseren onze partijen samen en dat gaat de hele avond door."

De schakers op Cyprus hebben dit jaar een referendum georganiseerd om samen te gaan met de Grieken. "Wij zijn schakers, geen politici", zegt Serhun, die in het dagelijks leven leraar is op een basisschool. "Als het met de Grieken niet lukt, gaan we het misschien met Turkije proberen. Onze jonge spelers moeten kansen krijgen. Daarom gaan we ook naar dit soort toernooien. Als ze beter worden, komen er misschien ook meer grootmeesters ónze kant op. We zijn creatief in het organiseren. In 2007 zijn we bijvoorbeeld naar Bulgarije geweest met een stel jeugdspelers, toen onder de vlag van de International Children's Union. We vinden altijd wel een manier."

Serhun is vol lof over het Open NK. Eén ding is hem speciaal opgevallen: "Dat elke ronde wordt geopend met een gongslag. Dat heb ik nog nooit eerder gezien, maar het werkt perfect. Misschien gaan wij dat ook wel overnemen."

 

Haluk Ramon Serhun - Joan Reinders

Het is in deze stelling nog niet makkelijk te zien, maar zwart had beter een toren op het bord kunnen houden: 22...Tb8. Nu zijn de zwarte pionnen toch net iets zwakker.

22...Txe1+ 23.Kxe1 f5 24.Pa5 Pc3 25.Pc6 Pb5?!  

Een ongelukkig veld voor het paard. Beter was de koning erbij te halen, maar zwart heeft sowieso problemen.

26.Kd2

Doet het rustig aan. Sterk was hier al 26.a4 Pc3 27.Lxc3 dxc3 28.a5 gevolgd door a5-a6 en Pxa7.

26...Kf7 27.f3 h5 28.a4 Pc3 29.Lxc3 dxc3+ 30.Kc2

Ook nu is de a-pion ten dode opgeschreven, maar wit kan eerst nog de c-pion ophalen.

30...a6 31.d4 g5 32.Kxc3 Lf8 33.Pb8 Ld6 34.Pxa6

34...Lxg3 35.hxg3 h4

Wanhoop, maar het paard is net op tijd terug.

36.gxh4 gxh4 37.Pc5

En zwart gaf op; er volgt 38.Pd3 en 39.Pf2.

 

Peter Boel

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.