Het echte ‘Dieren’-gevoel

22-07-2014 15:30

Bij zijn welkomstwoord uitte Ap Lammers zich verheugd over de grote belangstelling bij de opening. “Het aantal mensen dat zich verbonden voelt aan dit toernooi wordt groter”, constateerde de toernooidirecteur. Hij vestigde de aandacht op de fraaie nieuwe huisstijl van het evenement, ontworpen door Jos Rochette van Desvio Design, en ook op het grote aantal nationaliteiten onder de deelnemers: liefst zestien. Onder andere doen er tien Turkse Cyprioten mee, die samen in een lokale Bed&Breakfast onderdak hebben gevonden. Lammers richtte speciale welkomstwoorden aan gasten als mevrouw Wille (echtgenote van oud-directeur Henk Wille) en zoon Erik, diverse aanwezige sponsors, en de nog immer actieve ex-toernooidirecteur Geurt Gijssen.

Burgemeester Petra van Wingerden sprak haar tevredenheid uit over het feit dat Dieren in deze dagen weer eens op de kaart wordt gezet: "Ik schaak niet (hierop kreeg zij prompt een schaakcursus toegezegd door Ap Lammers), maar ik heb wel veel respect voor de manier waarop die sport wordt bedreven. Alles zit erin, op lichamelijke inspanning na misschien."

De burgemeester sprak aan de vooravond van deze 46e editie in haar gemeente, die weer meer deelnemers zal kennen dan de editie van vorig jaar, van een 'enorme revival na een paar moeilijke jaren': "Een groot compliment aan jullie allemaal omdat het dieptepunt is verlaten." Een klein puntje van kritiek was nog dat schaken nog steeds een mannensport blijkt te zijn. "Ik begrijp dat de organisatie zich voor meer vrouwelijke deelnemers heeft ingespannen, maar vrouwen zijn nog steeds sterk in de minderheid." Zij dankte alle sponsoren en medewerkers en wenste allen een succesrijk en sportief toernooi toe.

 

KNSB-bestuurslid Jan Stomphorst gaf aan dat de schaakbond met het aantrekken van Ap Lammers voor dit toernooi een uitstekende zet heeft gedaan: "Het is fenomenaal wat er in dit tweede jaar al is bereikt qua sponsoring en qua organisatie - we hadden geen betere keus kunnen maken." In antwoord op burgemeester Van Wingerden memoreerde hij dat de KNSB hard heeft getrokken aan het damesschaak, wat resulteerde in een sterke achtkamp in het laatste NK (begin juli) en een sterk Olympiadeteam dat direct na Dieren in het Noorse Tromso gaat spelen. "Maar het blijft moeilijk. Bij de jonge jeugd zijn meisjes vaak in de meerderheid, daarna stoppen ze vaak. Wie een oplossing weet mag het zeggen." Overigens doet er één NK-deelneemster mee in onze Open groep: de talentvolle Anna-Maja Kazarian.

Ook Stomphorst sprak van een stijgende lijn: van minder dan 400 deelnemers in 2012, naar 411 in 2013, en nu meer dan 420. "Dit is te danken aan vele activiteiten en publicaties door het jaar heen." En hij stelde: "Niemand het over het Open NK, iedereen heeft het over Dieren. Dat is echt een begrip in schakend Nederland."

 

Lammers wees op de nieuwe huisstijl en ook op diverse andere verfraaiingen van het decor: een tentoonstelling van schaaktekenaar Rupert van der Linden, georganiseerd door het Max Euwe Centrum, een gigantisch schaakbord geleverd door Margreet Wevers van Schaakkunst, de uitgebreide schaakstand van RaindropChess bij het Grandcafé, de schaakboeken van De Beste Zet in de speelzaal, en niet te vergeten het Levend Schaakspel dat aanstaande zaterdag vanaf 12.00 uur in het winkelcentrum wordt gepresenteerd.

 

Hierna gaf veelvuldig deelnemer en regionale crack Willy Hendriks een presentatie over zijn schaakcarrière, die voor een groot deel parallel loopt met het Open NK in Dieren. Toen het toernooi 36 jaar geleden voor het eerst in Sporthal Theothorne werd gehouden, deed Hendriks, nu internationaal meester, zijn eerste zetten op het schaakbord. In 2001 behaalde hij hier zijn derde meesternorm en daarmee de titel, en in 2006 bevocht hij hier zijn eerste grootmeesternorm. "Daarna heb ik er nog één behaald, maar of ik de titel ooit krijg... ach, je moet altijd iets hebben om van te dromen."

Hendriks heeft dus veel goede herinneringen aan dit evenement: "Als ik hier de bekende trap naar de zaal afloop krijg ik weer dat echte 'Dieren-'gevoel. Dat zijn van die waardevolle tradities die behouden moeten blijven."

Aan de hand van een paar smeuïge schaakfragmenten die hij in raadselvorm aan het publiek voorlegde liep Hendriks door zijn carrière heen, waarin hij minstens twintig maal in Dieren speelde. Eenmaal won hij doordat de mobiele telefoon van zijn tegenstander afging, eenmaal verloor hij een afgebroken partij omdat hij zich had verslapen: "Ik sliep toen nog op de camping, het kan zijn dat ik de avond ervoor wat teveel gefeest had...". Als jeugdspeler versloeg hij hier eens een grootmeester, en in de volgende partij verloor hij pas van een andere grootmeester door een bijzonder gemeen trucje. Hendriks had er een roman, misschien wel meerdere romans, over kunnen schrijven. In plaats daarvan schreef hij het alom geprezen boek Move First, Think Later (dat binnenkort ook uitkomt in het Duits met de titel Erst ziehen, dann denken), waarin ook veel van deze fragmenten voorkomen.

"Dit Open NK is bij uitstek een toernooi waarin jonge talenten zich kunnen meten met toppers. Als internationaal meester op retour zou ik een uitgelezen slachtoffer zijn voor die jongens. Dit jaar heb ik helaas te weinig tijd, maar in de toekomst zal ik zeker weer meedoen."

En die jongens en die toppers laten de dag na deze sfeervolle opening de hersenen alweer kraken.

 

Peter Boel

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.